Windroos

2012 wordt het jaar dat bij Marnemoende het prototype van Windroos Bouwsystemen in gebruik genomen gaat worden. Afgelopen jaar is het prototype van de windroos opgebouwd op de kop van de D steiger. 2 zeeconainers vol bouwonderdelen van deze systeembouw werden aangevoerd, en via een zelfgebouwd vlot met een motorbootje als trekvaartuig naar de bouwplaats op het water gebracht. 2 personen hebben in 5 weken tijd de Windroos opgebouwd.

windroos breedbeeld.jpg

Windroos zoals opgebouwd bij Marnemoende, youtube video van de opbouw zie hiernaast in link.

Bijzonder aan de Windroos is dat het een rondbouw betreft, met 32 taartpunten, bij elkaar gehouden door 15 spandraden. De fundatie is 60 cm dikke polystereenschuim (piepschuim) met een “wagenwiel” erop die voor de stijfheid zorgt. De diepgang van de Windroos is 20 cm, waardoor deze in ondiep water kan liggen, maar ook op een vlak stuk grond. Hierdoor is de Windroos toepasbaar in waterbergingsgebieden welke droog kunnen vallen, maar ook in veengebieden waar de windroos zonder verdere fundatie en op de lange duur mee zakt met de omgeving.

32 taartpunten betekent dat alle bouwonderdelen zich 32 keer herhalen. Deze kunnen (en moeten vanwege precieze vorm) met een computergestuurde CNC machine worden gefabriceerd, en in zeecontainers geplaatst, om te worden vervoerd naar de bouwplaats. Vervolgens kan de Windroos net als bij een IKEA meubel, in elkaar worden gezet. Serie matige bouw zorgt voor minimalisatie van bouwfouten (traditonele bouw kent 7% extra kosten door deze bouwfouten) en voor een veel lagere produktieprijs. Prijstechnisch  is de Windroos bij meerdere aantallen zeer aantrekkelijk.

De Windroos heeft een diameter van 12 meter en is ongeveer 100 m2 groot (vergelijkbaar met een ééngezins woning). Door de vrijdragende constructie is iedere indeling mogelijk. Bij Marnemoende wordt dit prototype ingericht als vergader presentatie ruimte. In het zomerseizoen ligt de Windroos in het natuurgebied achter de jachthaven, alleen bereikbaar per boot. Gasten worden naar deze unieke vergaderlocatie, met een sloep gebracht en weer opgehaald. In de wintermaanden ligt de Windroos naast het restaurant, zodat deze gebruikt kan worden zonder dat er gevaren hoeft te worden.

Voor boeken en reserveren van de Windroos als vergader, presentie en mogelijke andere bijeenkomsten: Restaurant Marnemoende, info@restaurantmarnemoende.nl 030 6875390

Voor meer informatie over de Windroos als bouwsysteem of voor een rondleiding: Jachthaven Marnemoende, dhr. Jan Kromwijk, info@marnemoende.nl 030 6060663