Omgeving/Activiteiten

Marnemoende, is in 2005 ontstaan, op de plaats waar tot op dat moment een rundvee en varkenshouderij was gevestigd. Door de sterke bevolkingstoename aan de West zijde van Utrecht is het Hollandse IJsselgebied, waar Marnemoende onderdeel van uitmaakt, aangewezen als natuur en recreatie gebied. Dit betekende dat de boerenbedrijven gevestigd in dit gebied uitgeplaatst moesten worden.

VOGELVLUCHT IMPRESSIE JACHTHAVEN copy 3.JPG
 

Jan en Mieke Kromwijk, en Jan-Erik Reuvekamp, hebben ervoor gekozen om hun rundvee en varkens bedrijf te beeindigen, en  Marnemoende op te zetten waar de jachthaven een belangrijk onderdeel van is. Nu zijn zij werkzaam als havenmeesters uw gastheer/vrouw. De video “architectuurprijs de Gouden Pyramide” hiernaast in de link geeft een goed beeld van hoe het is ontwikkeld.

Op ongeveer 1 km afstand is een nieuw Landgoed ontstaan, genaamd “De Mare”. Dit moderne Landgoed is een gevolg van de ontwikkeling van Marnemoende en de beeindiging van het vee en varkenshouderij bedrijf.

landgoed bunnik 2.JPG
 

Het gebouw van Landgoed "De Mare" kenmerkt zich door moderne architectuur, uitgevoerd in beeldbepalende materialen zoals Cordensstaal (roestige kleur) en veel glas. Het terrein rond Landgoed de Mare is 11 ha groot en is opengesteld voor wandelaars. Het gebouw (3200 m3) is het waard om van meerdere kanten bekeken te worden. De begroeiing is in ontwikkeling en zal het landgoed alleen maar fraaier maken.

Dat Marnemoende hemelsbreed slechts 5 km van verkeersplein Ouderijn ligt lijkt onmogelijk, wanneer je de oase van rust en ruimte rondom Marnemoende ziet. De prachtige Hollandse IJssel die door het polderlandschap slingert, met als achtergrond de open en weidse polder de Lopikerwaard. De langste houten fietsbrug van Nederland (112 meter), die over het terrein van Marnemoende loopt, verbindt het Hollandse IJsselgebied met de Lopikerwaard en is onderdeel van de recreatieve route vanuit de grote vinex locatie Leidse Rijn Utrecht.

Het centrum van Utrecht ligt op 14 km afstand, het centrum van het nieuw ontwikkelde “Leidse Rijn”, een uitbreiding van stad Utrecht met 100.000 inwoners, ligt op slechts 8 km.

IJsselstein is het dichtstbijzijnde stadje (35.000 inwoners) met een prachtig historische binnenstad, een stadgracht, 2 bijzondere kerken, een nog in werking zijnde molen, een museum en vele winkeltjes.

Montfoort is het stadje wat stroomafwaards aan de Hollandse IJssel ligt, verderop ligt Oudewater, een prachtig historisch oud Hollands stadje, bekend van o.a. de Heksenwaag en het Touwmuseum.

Maar de Lopikerwaard heeft meer, prachtig om doorheen te fietsen, en daarbij mag de dijk langs de Lek zeker niet vergeten worden. 

Marnemoende is aangesloten bij Struien en Vorsen (klik hier voor website)  Hierbij zijn vele bedrijven met plattelandstoerisme en steekprodukten rondom de Utrechtse Waarden (Lopiker en Linschoterwaard) aangesloten.

Vanuit Marnemoende kunnen verschillende wandelroutes worden gelopen, 3km, 5km, 10 km en er is een wandelroute in ontwikkeling van 18 km.

Vanaf juni 2012 is er bij Marnemoende een Blauwe Halte. Hier stopt op zondag in de maanden mei, juni, juli augustus en september de beurtdienst tussen Oudewater en IJsselstein. Volgens de dienst regeling vertrekt de "Jan Kordaat" een trekschuit uit 1902 om 11.45 vanaf Marnemoende richting IJsselstein. Om 14.30 vertrekt de "Jan Kordaat"  richting Montfoort. Enkele reis IJsselstein of Montfoort kost € 3,-- een retourtje IJsselstein of Montfoort kost € 6,--

Het vaargebied rondom Marnemoende staat beschreven onder menu Jachthaven en onder menu Verhuur.

roeien 030 breedbeeld.jpg

Marnemoende leent zich bij uitstek voor grootschalige activiteiten. De IJsselgatta is er een van, met het Nederlands Kampioenschap vletroeien, een jaarlijks terug kerend waterfestijn op het terrein van Marnemoende. Marnemoende is hoofdsponsor van dit door de Reddiingsbrigade IJsselstein georganiseerde evenement.

Op de laatste zondag van september wordt dit waterfestijn gehouden. Op deze dag zijn de steigers van Marnemoende voor iedereen toegankelijk en is er ruimte voor verkoop van boten door de ligplaatshouders. Marnemoende zelf heeft op die dag een sloepen/occasion show van haar Langweerder Sloepen. De IJsselgatta, welke door de Reddings Brigade IJsselstein wordt georganiseerd trekt vele bezoekers. Met de opbrengst van deze dag wordt het werk van de Reddings Brigade IJsselstein ondersteund.

Marnemoende was in 2009 het decor van een groot cultureel festijn “Italie aan de Hollandse IJssel”. Tijdens dit weekeinde waren er 2 concerten, een Italiaanse Mercato en een Italiaanse Boerenbruiloft. Op de foto hieronder een blik vanuit het drijvend podium waar een orkest (Nieuwegeins Amateur Symphonie) van 50 personen, het Fulco’s Regionaal Mannenkoor met 60 zangers en 2 solisten ons tracteerden op prachtig Italiaanse zang. Venetiaanse gondels en bootjes op het water maakte een sfeervol geheel.

I ad HIJ 2009 Blik op de toeschouwers en boten vanuit het koor.jpg