Blauwe Vlag

Als Blauwe Vlag jachthaven voldoet Marnemoende aan hoge normen op het gebied van zorg voor het milieu, veiligheid, educatie rond natuur en omgeving, daarnaast is een hoog voorzieningen niveau een vereiste.

Voor de zorg voor het milieu kan Marnemoende alle afvalstromen rondom boot en haven innemen en verantwoord afvoeren. Daarnaast probeert Marnemoende de booteigenaren te stimuleren zorgvuldig om te gaan met het milieu. Daartoe kan Marnemoende het Blauwe Vaantje aan booteigenaren uitreiken.

Voor de veiligheid zijn de steigers uitgerust met 60 zwemtrappen, 10 punten met reddingslijnen en brandblusapparaten. De plaats waar deze te vinden zijn is aangegeven op informatie paneel, bij het toegangshek.

Marnemoende heeft afgelopen winterseizoen een nieuw biologisch afbreekbare antivries voor de motor gepromoot. Wij kunnen dit voor u doen, net voor het uit het water halen van de boot. U kunt het ook bij ons kopen. In de winter wordt antivries aan de motor toegediend. In het voorjaar wanneer de motor wordt gestart komt dit antivries materiaal in het oppervlakte water. Wanneer deze antivries biologisch afbreekbaar is, dan is er niets aan de hand. Op het moment dat deze antivries niet biologischa afbreekbaar is wordt het oppervlakte water vervuild. Dit is iets wat wij niet willen.

Jaarlijkse bezoeken de inspecteurs van de Wereldwijde Blauwe Vlag organisatie, de Blauwe Vlag jachthavens en stranden. Nationale en Internationale  jury beoordelingen maken onderdeel uit van het, ieder jaar opnieuw, uitreiken van de Blauwe Vlag. Marnemoende is sinds 2008 Blauwe Vlag jachthaven en is, door de bijzondere natuurlijke en ecologische inpassing in het landschap, een voorbeeld jachthaven binnen de wereldwijde Blauwe Vlag organisatie.

Honderd vlaggen werden er in 2010 in Nederland uitgereikt voor Stranden en Jachthavens. In het jaar 2012 heeft Marnemoende voor de vijfde keer de Blauwe Vlag gekregen uit de hand van onze kroonprins Willem Allexander. Voor de Blauwe Vlag was 2012 een kroonjaar, de Blauwe Vlagwerd in 2012 voor de 25 ste keer uitgereikt. In het havenkantoor zijn folders verkrijgbaar..